Pasukan 5 - Resipi Cabaran Lambassador | Istimewa Ramadan & Raya

Terokai pelbagai koleksi Resipi Pasukan Lambassador, yang mempamerkan hidangan inovatif yang dihasilkan oleh pasukan masakan terkemuka. Terdiri daripada cita rasa tradisonal Melayu hinggalah ciptaan gabungan yang modern, resipi ini menonjolkan kepelbagaian daging kambing dan lembu Australia. Sesuai untuk masakan di rumah dan profesional, temui cara unik untuk menyediakan dan menikmati daging merah premium.

 

 

Pasukan 5: Universiti Teknologi MARA (UiTM) T1
Ahli Pasukan: Siti Nursuhaidah Binti Suhadak & Rini Azwa Binti Zul Bahri
Mentor Chef: Chef Richard Tay, Aussie Beef Mate

Rendang Wellington Kambing Australia dengan Pulut, Ballotine Daging Australia Masak Hitam, Sos Rendang & Jelatah Citrus

Wellington Kambing Australia

Ingredients:

Kambing:

● 800g Flap Kambing Australia Sejuk, dibuang tulang

Duxelles:

● 300g Cendawan butang putih

● 150g Cendawan butang perang

● 150g Cendawan Shiitake

● 2 Bawang besar, dicincang halus-halus

● 5 ulas Bawang putih, dikisar

● 3 sudu besar Minyak masak

● 1 tangkai Thyme segar

● 2 sudu teh Garam

● 4 sudu besar pes Rendang

● 3 sudu besar Mustard

Krep:

● ½ cawan Tepung serba guna

● 1 biji Telur

● ¾ cawan Susu

● Helaian pastri lapis (mengikut keperluan)

Pulut

Ingredients:

● 500g Beras pulut

● 4 ½ cawan Santan

● 3 sudu besar Garam

Pes Rendang

Bahan-bahan untuk Dikisar:

● 5 Bawang merah

● 2 Bawang besar

● 5 ulas Bawang putih

● 4 batang serai

● 3-inci Halia

● 3-inci Lengkuas

● ½ cawan pes cili

Bahan Tambahan (Ingredients):

● 1 ½ cawan Santan

● 100g Kerisik (kelapa parut bakar)

● 1 Asam keping

● 3 helai Daun kunyit

● 3 sudu teh Garam

● 3 sudu besar Gula kabung

 

Method:

Pes Rendang:

  1. Kisar bahan kisaran sehingga halus, tambah sedikit air sekiranya perlu.

  2. Panaskan minyak dalam periuk besar di atas api sederhana. Masukkan pes yang telah dikisar dan tumis selama 10-15 minit sehingga wangi dan pecah minyak.

  3. Tuangkan santan dan air. Masukkan daun kunyit dan asam keping.

  4. Kacau rata-rata dan biarkan mendidih sehingga sos berkurangan dan berwarna gelap.

  5. Masukkan kerisik dan kacau rata-rata.

  6. Perasakan dengan garam dan gula kabung, mengikut cita rasa.

Wellington Kambing Australia:

  1. Perap kambing dengan pes rendang selama 30 minit.
  2. Panaskan kuali di atas api sederhana besar, masukkan minyak, dan layur kambing selama 2–3 minit pada setiap sisi sehingga perang.
  3. Sapukan mustard pada semua bahagan kambing.

Duxelles:

  1. Cincang halus-halus cendawan, bawang besar dan bawang putih.
  2. Tumis dalam kuali kering sehingga mengeluarkan air. Masukkan thyme dan teruskan memasak.
  3. Masukkan pes rendang dan garam. Masak sehingga adunan kering dan berwarna perang keemasan. Biarkannya sejuk.

Proses Membalut Wellington:

  1. Canai pastri lapis di atas permukaan yang ditaburkan tepung menjadi bentuk segi empat tepat yang cukup besar untuk membalut kambing.
  2. Sapukan lapisan nipis duxelles di atas pastri, tinggalkan sempadan sebesar 2 cm.
  3. Letakkan kambing yang telah dilayur di atas duxelles. Gulungkan pastri di atas kambing dan tutup rapat tepinya menggunakan sedikit air.
  4. Letakkan balutan daging kambing dengan bahagian sambungan di telangkupkan ke atas lembaran pembakar.

Membakar:

  1. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180°C.
  2. Sapu pastri lapis dengan salutan telur yang dipukul untuk hasil yang berwarna keemasan.
  3. Bakar selama 25–30 minit sehingga perang keemasan dan garing.
  4. Rehatkan selama 10 minit sebelum dipotong.

Pulut

Method:

  1. Rendam beras pulut dalam air selama 4–6 jam atau semalaman. Toskan.

  2. Lapik dulang pengukus dengan daun pisang atau kain keju.

  3. Masukkan beras yang telah direndam ke dalam pengukus dan kukus dengan api besar selama 20–25 minit.

  4. Dalam mangkuk, campurkan santan, air, dan garam. Kacau rata-rata.

  5. Pindahkan pulut yang telah dikukus ke dalam mangkuk. Tuangkan campuran santan sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan-lahan.

  6. Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus lagi selama 15–20 seminit hingga berkrim dan kental.

 

Daging Masak Hitam Ballotine

Ingredients:

● 500g Daging Australia Sejuk (Striploin atau Knuckle), dicincang

● 1 Kulit kayu manis

● 2 Bunga lawang

● 4 Buah pelaga

● 2 Bunga cengkih

● 6 ulas Bawang putih

● 1 ½ inci Halia

● 2 batang Serai

● 4 sudu besar Pes Cili

● 1 sudu besar Serbuk jintan manis

● 1 sudu besar Serbuk ketumbar

● 1 sudu besar Serbuk jintan putih

● 2 sudu besar Serbuk kari daging

● 1 Asam keping

● ½ cawan Minyak masak

● ½ cawan Kicap pekat

● 3 sudu besar Gula kabung

● 2 sudu teh Garam

Method:

Pes Masak Hitam:

  1. Kisar bawang putih, halia, serai dan rempah ratus.

  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan bahan kisaran.

  3. Goreng kilas sehingga wangi dan pecah minyak.

  4. Masukkan kicap pekat, kicap manis dan air asam Jawa. Kacau rata-rata.

  5. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkannya memekat. Ketepikan.

Ballotine Daging:

  1. Gaulkan daging kisar dengan pes Masak Hitam.
  2. Ratakan daging cincang dan letakkan kepingan daging di tengahnya. Gulung dengan kemas.
  3. Rehatkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
  4. Balut dengan keranjang aluminium dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit.

 

Jelatah Citrus

Ingredients:

● 1 Timun

● 1 Lobak merah

● 1 Lemon

● 2 Limau purut

● 1 Limau kasturi

● 1 sudu besar Gula

● Secubit garam

 

Method:

  1. Racik timun dan lobak merah.

  2. Di dalam mangkuk kecil, campurkan air perahan lemon, air perahan limau purut, air perahan limau kasturi, gula, dan garam. Kacau sehingga gula larut.

  3. Tuangkan campuran ke atas sayur dan gaul rata sehingga sebati.